sâmbătă, 30 noiembrie 2013
Cimbrisorul în Retetarul bucatarilor
Natural, cimbrisorul este una dintre cele mai energizante ierburi din ţinuturile Mediteranei. Locuitorii lor, mediteraneenii, obişnuiau să bea vin fiert cu cimbrişor şi să mănânce un sos de ulei de măsline cu cimbrişor, împreună cu câteva măsline, usturoi şi puţină brânză de capră, atunci când o aveau. Îl puneau în oţetul pentru salate şi în uleiul sau saramura în care marinau măslinele (de vreme ce este un conservant natural).
O masă obişnuită a ciobanilor şi a pustnicilor, vieţuitori în munţi, dar şi a călugărilor mult-postitori, este supa de cimbrişor: două crenguţe, proaspete sau uscate, se lasă câteva minute într-o cană cu apă fierbinte bine acoperită. Se „îndulceşte” cu puţin ulei de măsline şi se mănâncă cu pâine uscată. Este o supă cu putere care vindecă bolile iernii şi ale frigului.
În bucătăria mediteraneană cu cimbrişor se prepară:
- cremele şi sosurile de brânză, dulce sau sărată, tare sau cremoasă, untul pentru tartine
- sosurile de vin roşu cu ceapă crudă sau cu usturoi
-uleiul şi oţetul aromat, precum şi saramura pentru murături
- pâinea, supele, mâncarea ţărănească de legume, pe care o parfumează aşa cum tămâia înmiresmează un iatac
- salatele, piureurile, sucurile şi băuturile din fructe
- mierea şi vinul aromate
Locuitorii Provenţei, continuatorii Bucătăriei Înmiresmate a vechilor romani, folosesc cimbrişorul în celebrele lor amestecuri de ierburi: Herbes de Provence (alături de cimbru, rosmarin, maghiran şi lavandă) şi Bouquet garni (alături de pătrunjel, dafin, eventual praz, frunze de ţelină, rosmarin şi salvie).
Iar bucătăria orientală foloseşte cimbrişorul în amestecul za'atar. În Liban, de pildă, mamele le dau copiilor, când învaţă pentru examene, pâine cu ulei şi za'atar (maghiran, cimbrişor, seminţe de susan prăjite, sare şi sumac).
Există şi câteva varietăţi fructate ale cimbrişorului: cu aromă de lămâie (Thymus citriodorus), de chimion (Thymus herba–barona) sau de portocale (Thymus vulgaris fragrantissimus) cu care vă puteţi îmbogăţi deserturile.
Ingredientul nostru special: Cimbrisorul
Cimbrișor (Thymus serpyllum) este o specie de plante perene, erbacee, la bază semilemnificată, din genul Thymus, cu flori purpurii sau roz și ciclam, rar albe, care înflorește vara—toamna. Este ruda sălbatică a cimbrului de câmp, care mai este numit tămâiță sau iarba cucului. Cimbrișorul crește pe dealuri, pe pajiști sau pașuni alpine, in locuri mai greu accesibile precum stâncăriile.
Se folosește atât pentru condimentarea alimentelor cât și pentru prepararea unor ceaiuri în medicina naturistă. Are o acțiune diuretică și antiseptică intestinală, dar se recomandă ca stomahic-aromatic în tusea spastică, convulsivă și astmatică. Cimbrișor este o sursă de nectar pentru albine.
Bors de putina Cimbrisor
Creat dupa o reteta stramoseasca, numai din ingrediente naturale si fara adaosuri artificiale, borsul Cimbrisor, se detaseaza prin gustul sau inconfundabil. Reteta traditionala, pastrata in timp si transmisa din generatie in generatie, ascunde secretul gustului unic al borsului Cimbrisor.
Tot ce putem spune, este ca la prepararea borsului nostru, pe langa tarate turnam si o cana de pricepere, odata cu malaiul punem pana la semn daruire, amestecam in apa doua picaturi din licoarea bucuriei dupa care adaugam cimbrisor cat sa-i dea un gust de neuitat si pe de-asupra cernem cu mult suflet. Suntem convinsi ca reteta noastra de preparare a borsului Cimbrisor este pe placul tuturor.
Imbuteliat la pet de 1 litru sau punga de 1 litru, borsul Cimbrisor are acelasi gust inconfundabil.
miercuri, 27 noiembrie 2013
Retete delicioase cu Bors - Bors de dovlecei
Ingrediente: 4 dovlecei tineri, 1 ceapa, 1 morcov, 1 pastarnac, 1 radacina mica de telina, 4 rosii bine coapte, 1 ardei, putin ulei, 1 cana de bors Cimbrisor fiert separate, sare, piper, leustean verde.
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute
Mod de preparare: Se curata, se spala si se taie cubulete zarzavaturile, dovleceii in cuburi mai mari iar rosiile felii. Intr-o oala se pune uleiul si se calesc zarzavaturile, apoi se adauga dovleceii si se stinge cu apa fierbinte. Dupa 10 minute se adauga rosiile si se lasa sa fiarba pana sunt moi legumele. Se toarna borsul fiert separat, sarea, putin piper, se lasa sa dea un clocot si se serveste cu leustean tocat fin.
Pofta mare!
Retete delicioase cu Bors - Bors de sfecla
Ciorba de sfecla rosie
Ingrediente: 5 cartofi roz, 2 morcovi, 2 radacini patrunjel, 1 telina mica, 1 gogosar (ardei kapia) si o rosie, 3-4 cepe verzi, 1 sfecla rosie, 2 legaturi patrunjel verde, 2 legaturi leustean verde, 1-2 linguri vegeta, 1/2 l Bors Cimbrisor si sare.
Mod de preparare: Se curata cartofii si se taie cubusoare potrivite iar radacinoasele se curata si se dau prin razatoarea mare; gogosarul si ceapa se taie maruntel. Se pun toate la fiert intr-o oala in 1, 5 l apa. Se curata si sfecla si se taie bucati mari iar zarzavatul se spala si se toaca marunt pastrandu-se intr-o farfurie. Separat se pune borsul la fiert. Dupa ce legumele au fiert se adauga sfecla apoi borsul si dupa ce a dat un clocot se adauga zarzavatul verde .
Retete delicioase cu Bors - Bors de iepure
Ingrediente: 1 kg carne de iepure (cap si partea din fata), 1 l apa, 1/2 l bors Cimbrisor, 1 ceasca smantana, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 pastarnac, 1 felie de telina, 1 ceapa, 1/2 lingurita de sare, 1 lingurita faina, 1/4 lingurita pulbere de plante aromatice si medicinale (cimbru, salvie, ienupar, fenicul).
Preparare: Se sterge carnea, se taie in bucati si se pune la fiert cu apa. Dupa ce s-a spumuit de 2-3 ori se pune zarzavatul taiat subtire. Cand totul a fiert se adauga borsul.Cand este aproape gata se inmoaie 1 lingurita faina alba cu putina apa rece si se pune in oala cu bors. Dupa ce a mai tras cateva clocote se ia de pe foc. Inainte de a se servi la masa se drege cu 1 ou, smantana si verdeata, taiata fin.
Pofta mare!
Retete delicioase cu Bors - Bors de urzici
Ciorba de urzici
Ingrediente: 500 g urzici tinere, proaspete, 2 cartofi, 1 ceapa, 1 litru bors Cimbrisor, sare. Optional: 1-2 morcovi, 1 patrunjel, 1/4 telina, 2-3 rosii sau 1 cana suc de rosii, 1 ardei gras, 1-2 oua, 150 ml smantana
Modul de preparare a retetei: Se aleg urzicile, se spala bine, se fierb in 2 litri apa. Se adauga la bors ceapa taiata marunt si zarzavatul taiat cubulete. Cand legumele au fiert, se adauga borsul si se mai lasa cateva clocote.
Borsul trateaza bolile respiratorii !
Borsul trateaza bolile respiratorii !
Borsul, cate doua cani pe zi, baute cu un sfert de ora inainte de mesele principale, reprezinta un medicament perfect in tratarea bolilor respiratorii cornice: bronsite, astm, sinuzita. Se fac cure cu bors de cate trei saptamani. Ca adjuvant, in tuberculoza, se bea zilnic cate o jumatate de litru de bors, pe stomacul gol, inainte de mesele principale. Se crede ca anumite substante active din bors blocheaza dezvoltarea bacililor care provoaca aceasta boala.
Retete delicioase cu Bors - Bors de perisoare
Ingrediente: 1 l apa, 1 l bors Cimbrisor, 1 os cu maduva, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 pastarnac, 1 felie telina, 1 ceapa, 2 galbenusuri, 2 linguri smantana, 1/2 lingurita de sare, 1 legatura verdeturi (leustean, patrunjel, telina). Pentru perisoare: 400g carne macra, 1 ceapa, 30g orez, 1 varf cutit de piper sau pulbere de cimbrisor, 1/2 lingura boia de ardei dulce, 1 ou si 2 linguri apa.
Preparare: Se pune osul in apa la fiert, se ia spuma si se lasa sa fiarba cam 25-30 minute. Se curata zarzavatul, se apala, se da prin razatoarea cu gauri mari, ceapa se taie marunt si se pune peste os sa fiarba. Cand zarzavatul este fiert se adauga borsul si sarea.
Intre timp s-au preparat perisoarele astfel: se da prin masina de tocat carnea de porc sau vita, se adauga ceapa taiata fin, orezul ales si sters intr-o carpa umeda, sare si piper, 1 ou crud, boia de ardei si putina apa rece. Se amesteca totul perfect, apoi se inmoaie mana intr-un vas cu apa rece, ca sa nu se lipeasca carnea si se ia cate putin din compozitie, formand perisoare rotunde, de marimea unei nuci mici, pe care le punem in bors sa fiarba. Cam in 20 minute sunt gata. Inainte de a se servi la masa se drege galbenusul crud si smantana. Tot atunci se adauga verdeturile spalate si taiate marunt.
Pofta mare!
Retete delicioase cu Bors - Sarmalute în foi de viţă cu borş
Sărmăluţe în foi de viţă cu borş, un deliciu culinar
Ingrediente: 1kg carne tocata (2/3 carne porc; 1/3 carne
vita), 200g orez, 2 morcovi medii, 2 cepe, 3 rosii, 1 ardei iute, 2 ardei grasi
rosii, 1 l Bors Cimbrisor, 60 foi de vita, 2 oua, 200g kaiser afumat,
verdeata, marar si patrunjel, 1/2
telina, 1/2 varza dulce, condimente: sare, piper, foi dafin, ienibahar.
Preparare: Ceapa se taie cubulete; morcovul si telina se dau pe razatoarea mica; rosiile se curata de coaja si se taie cubulete; ardeii grasi si ardeiul iute se taie cat mai marunt; verdeata se toaca. Se caleste ceapa cu 2-3 linguri ulei intr’o cratita pana devine usor aurie. Se inabusa cu un paharel (DE tuica! nu CU tuica ) cu apa. Se adauga morcovul, telina si orezul si se mai lasa pe foc inca 10-15 minute. Lasam compozitia sa se raceasca dupa care adaugam carnea, verdeata si ouale. Daca compozitia este prea fierbinte in momentul in care adaugam ouale riscam sa facem omleta si nu sarmale. Amestecam bine compozitia. Se condimenteaza dupa gust. Desi am gasit in unele locuri recomandarea de a nu adauga sare in compozitie, noi nu v’am recomanda asta deoarece majoritatea ingredientelor care formeaza compozitia sunt dulci. Oparim bine frunzele de vita de vie si… acum vine cea mai frumoasa parte a gatitului de sarmalute: impachetarea. Nu am putea sa va explicam aici tehnica insa suntem convinsi ca dupa vreo zece incercari o sa inceapa sa va iasa. Se aseaza pe fundul vasului roman un strat de varza calita si deasupra lui sarmatulete. Printre ele se aseaza frunzele de dafin si feliile de kaiser afumat. Noi am asezat sarmalutele in asa fel incat pe mijloc sa ne ramana un spatiu in care am adaugat varza tocata, frunze de dafin si felii de kaiser. Deasupra sarmalutelor se aseaza uniform rosiile, ardeii grasi si ardeiul iute. Se adauga borsul acru amestecat cu pasta de tomate pentru fierbere. Se acopera cu varza tocata si se da la cuptor. Se lasa la cuptor la foc mic cca 1 1/2 – 2 h. Se verifica sa fie fierte.
Se servesc cu mamaliguta si smantana. De baut noi am recomanda ceva care sa poata stinge ardeiul iute. Asadar: un vin rosu sec sau demi-sec, o bere si... de ce nu o tuica buna. Am opta pentru ultima ca sa mai taie avantul colesterolului din farfurie.
Pofta mare!
Retete delicioase cu Bors - Bors de miel
Ingrediente: 800g carne de miel, 1 l apa, 1/2 l bors Cimbrisor, radacinoase (morcov, pastarnac, telina), 2 cepe, o mana de orez, 2 galbenusuri, 2 linguri smantana, verdeturi (leustean, telina, tarhon, patrunjel) si sare.
Preparare: Se ia o bucata de piept, capul si coastele mielului. Se curata carnea de pielita, se spala, se curata capul, se scoate pielita de pe limba. Dupa ce a fost taiata in bucati potrivite se sareaza si se lasa 10 minute. Se pune apoi carnea la fiert, se spumeaza si se adauga radacinoasele, ceapa si zarzavatul taiat marunt. Cand acestea sunt aproape fierte se adauga mana de orez. Borsul se fierbe separat, apoi se pune in oala, peste zeama de miel, se potriveste de sare, se lasa sa mai fiarba in clocote 2-3 minute, dupa care se ia de pe foc. Inainte de a se servi la masa se drege cu galbenusul, bine amestecat cu smantana. Tot atunci se adauga si patrunjelul bine spalat si taiat marunt.
Pofta buna!
marți, 26 noiembrie 2013
Retete delicioase cu Bors - Bors de gaina
Ingrediente: 1 gaina mica (puicana de 1kg), 1 l apa, 1 l bors Cimbrisor, 1 legatura loboda rosie, 1 legatura verdeturi (patrunjel, marar, leustean, tarhon).
Preparare: Se curata gaina bine, se spala si se pune la fiertintr-o oala cu apa rece, fara niciun fel de zarzavat. Dintr-un ou si faina cat cuprinde se framanata un aluat de taitei, se intinde foaia, se zvanta, se ruleaza si se taie cat mai subtire. Cand gaina a fiert se scoate pe o farfurie, iar in apa se pun taiteii sa fiarba, iar cand sunt gata se toarna borsul, incalzit pana la punctul de fierbere, gaina taiata in bucati si loboda, taiata marunt. Se lasa sa mai fiarba 2-3 minute, dupa care se da deoparte. Inainte de a fi servite se adauga verdeturi tocate marunt.
Pofta buna!
Retete delicioase cu Bors - Bors taranesc
Ingrediente: 3 l apa, 1 l bors Cimbrisor, 1kg carne de vita, 1 ceapa, 1 patrunjel, 1 felie telina, 1 mana de fasole pastai, 1/4 varza mica, 2 cartofi, 2 rosii, 1 ardei gras, 1 legatura verdeturi (patrunjel, marar, leustean, tarhon) si putina sare,
Preparare: Se taie carnea in bucati potrivite si se pune la fiert intr-o oala cu apa. Cand incepe a fierbe se spumuieste de 2-3 ori, apoi se pune sarea. Se adauga tot zarzavatul, taiat marunt, cand carnea este pe jumatate fiarta. Fasolea pastai se taie in bucati mari, iar la urma se adauga varza, cartofii si rosiile taiate, sau o lingura cu bulion. Se lasa sa fiarba atat cat este necesar, fara ca zarzavatul sa se sfarame. Separat se incalzeste pana la punctul de fierbere 1l de bors si se pune in oala cu carne si zarzavat, cand acestea sunt fierte. Se lasa sa mai dea in 2-3 clocote, apoi se da deoparte. Inainte de a se servi i se adauga verdeata, taiata fin, deasupra.
Pofta buna!
Retete delicioase cu Bors - Bors de salata
Ingrediente: 4-5 salate proaspete, 150g costita afumata, 1/2 l apa, 1/2 l bors Cimbrisor, cateva fire de ceapa verde si 2-3 fire de usturoi, 3 oua, 60-70g unt sau ulei, 2-3 linguri smantana, 1 lingurita sare, cate 1 legatura de patrunjel, marar, leustean si 2 linguri de orez.
Preparare: Fierbe in apa cu sare ceapa si usturoiul, tocate marunt impreuna cu orezul ales si spalat. Salata curatata, spalata si scursa de apa, taie-o suvite si adaug-o dupa ce orezul este pe jumatate fiert. La sfarsit, adauga borsul fiert separat. Lasa sa mai fiarba 5 minute impreuna. Intre timp, prepara o omleta din 2 oua intregi si un albus pe care o tai suvite, prajeste costita si adaug-o in ciorba clocotita impreuna cu verdeata taiata marunt. Potriveste de sare. La sfarsit adauga un galbenus batut cu smantana.
Pofta buna!
vineri, 22 noiembrie 2013
Borsul - Elixirul tineretii !!!
Borsul-Elixirul tineretii !!!
Un pahar de bors pe zi trateaza toate bolile de ficat si de
plamani, hipertensiunea si anemia.
Mai multe detalii aici.
Retete delicioase cu Bors - Ciorba cu perisoare din peste
Ciorba cu perisoare din peste, o reteta delicioasa de ciorba
de peste, pe care o putem prepara mai ales cand avem pesti mari, din care facem
file-uri.
Ingrediente: 1,5 kg peste, 250 g morcovi, 250 g albitura
(telina, patrunjel), 250 g ceapa, 200 g bullion, 100 g orez, 200 g paine alba,
2 oua, 1,5 l Bors Cimbrisor, 50 ml
ulei, verdeata, sare, piper si, optional, capete si cozi de peste, oase de
peste.
Mod de preparare: Se curata morcovii, telina si ceapa, se
spala si se toaca marunt. Se pun la fiert in apa rece su sare. Separat, se
fierb capetele si cozile de peste (sau oasele), la foc foarte mic. Aceasta
zeama se strecoara peste zarzavat si se lasa sa fiarba. Se pune apoi orezul,
bulionul si borsul. Pestele se
curata, se dezoseaza, se spala si se toaca impreuna cu painea. Se amesteca in
compozitie sare, piper macinat, ouale, verdeata tocata marunt. Se formeaza
perisoare care se introduc in ciorba cand aceasta clocoteste. Se lasa ciorba cu
perisoare din peste sa fiarba 10 - 15 minute, apoi se stinge focul, se
potriveste de sare si acreala, se presara vedeata tocata marunt.
Pofta buna si un weekend frumos!
joi, 21 noiembrie 2013
Ce nu stiai despre Bors
Ciorba traditionala romaneasca dreasa cu bors este un deliciu. Dar ingredientul magic pentru acrit are si o multime de beneficii pentru sanatate.
Borsul este recunoscut pentru marea lui calitate de a inlatura simptomele mahmurelii. Te scapa de ameteala, dureri de cap, senzatia de voma, tremuratul mainilor, starile de slabiciune si reda acuitatea simturilor. Dar, putini stiu ca borsul este un remediu pentru astm, bronsita, oboseala cronica, diabet, boli cardiace, insomnii, artrita, boli ale sistemului nervos, probleme hepatice sau renale si chiar alcoolism.
MINERALE SI VITAMINE
Borsul este un tonic natural ce are la baza procesul de fermentatie a taratelor de grau, secara sau sfecla de zahar. Cel mai cunoscut este borsul din tarate de grau, bogat in vitamine din complexul B (B1, B2, B6, B12), vitamina PP, C, calciu, magneziu, sodiu, iod, fosfor, crom, zinc si seleniu. Specialistii in nutritie recomanda cura cu bors pentru revigorarea intregului organism.
Daca vrei sa capeti mai multa energie, bea cate o cana cu bors de trei ori pe zi, cu un sfert de ora inaintea fiecarei mese principale, timp de 20 de zile. Dupa o pauza de o saptamana, poti repeta tratamentul. Pe de alta parte, borsul este excelent pentru detoxifiere. In urma procesului de fermentatie, borsul dobandeste si o serie de enzime. Pentru o cura de detoxifiere, se bea cate o cana de bors (250 ml) pe zi, timp de 10 zile. Tratamentul se poate urma de doua ori pe an, toamna si primavara. Daca ai nevoie sa-ti reglezi nivelul glicemiei, consuma o cana cu bors la fiecare masa, timp de cel putin o luna de zile. Problemele cu ficatul sau bila se trateaza cu o cana de bors pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa. Pentru a fi mai eficient, adauga si o jumatatate de lingurita de pelin. Cei care sufera de afectiuni pulmonare se refac mai usor daca, in loc de apa, consuma in fiecare zi un litru de bors amestecat cu 250 ml de infuzie de soc. Infuzia se prepara din doua lingurite de flori uscate si o cana de apa clocotita. Poti sa indulcesti solutia cu putina miere. Urmeaza tratamentul timp de cel putin doua luni. In cazuri mai grave, terapia se poate prelungi alte doua saptamani.
Borsul este un tonic natural ce are la baza procesul de fermentatie a taratelor de grau, secara sau sfecla de zahar. Cel mai cunoscut este borsul din tarate de grau, bogat in vitamine din complexul B (B1, B2, B6, B12), vitamina PP, C, calciu, magneziu, sodiu, iod, fosfor, crom, zinc si seleniu. Specialistii in nutritie recomanda cura cu bors pentru revigorarea intregului organism.
Daca vrei sa capeti mai multa energie, bea cate o cana cu bors de trei ori pe zi, cu un sfert de ora inaintea fiecarei mese principale, timp de 20 de zile. Dupa o pauza de o saptamana, poti repeta tratamentul. Pe de alta parte, borsul este excelent pentru detoxifiere. In urma procesului de fermentatie, borsul dobandeste si o serie de enzime. Pentru o cura de detoxifiere, se bea cate o cana de bors (250 ml) pe zi, timp de 10 zile. Tratamentul se poate urma de doua ori pe an, toamna si primavara. Daca ai nevoie sa-ti reglezi nivelul glicemiei, consuma o cana cu bors la fiecare masa, timp de cel putin o luna de zile. Problemele cu ficatul sau bila se trateaza cu o cana de bors pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa. Pentru a fi mai eficient, adauga si o jumatatate de lingurita de pelin. Cei care sufera de afectiuni pulmonare se refac mai usor daca, in loc de apa, consuma in fiecare zi un litru de bors amestecat cu 250 ml de infuzie de soc. Infuzia se prepara din doua lingurite de flori uscate si o cana de apa clocotita. Poti sa indulcesti solutia cu putina miere. Urmeaza tratamentul timp de cel putin doua luni. In cazuri mai grave, terapia se poate prelungi alte doua saptamani.
O LICOARE AUTOHTONA
Borsul este binecunoscut in Rusia si Romania, mai putin in Occident. A aparut ca o varianta a unei vechi bauturi rusesti, cvasul. Borsul nu are alcool si nici dioxid de carbon. Este un lichid dietetic, contine 7,7 kilocalorii la 100 ml si foarte putine grasimi. In Bucovina, inainte de intrarea in post, toate vasele si tacamurile sunt clatite cu bors si apoi binecuvantate, pentru ca borsul este considerat si un bun dezinfectant.
BORSUL, BUN LA SLABIT!
Daca vrei sa slabesti, consuma timp de o saptamana un amestec din 500 ml de bors, doi litri de apa, zeama de la o lamaie si trei linguri de mierE. Consuma cei aproape trei litri de solutie pe parcursul unei zile. Efectele asupra siluetei sunt rapide! Borsul are efecte pozitive si asupra migrenelor de tot felul, nu doar asupra celor provocate de alcool.
Pentru a scapa de durerile de cap, consuma zilnic un litru de bors. Asociaza cu iesiri mai dese in aer liber si efectul este garantat. Extern, se foloseste in cosmetica, pentru catifelarea si hidratarea tenului. Se aplica sub forma de comprese, dupa care se clateste cu apa calduta.
*Revista Plafar
Borsul este binecunoscut in Rusia si Romania, mai putin in Occident. A aparut ca o varianta a unei vechi bauturi rusesti, cvasul. Borsul nu are alcool si nici dioxid de carbon. Este un lichid dietetic, contine 7,7 kilocalorii la 100 ml si foarte putine grasimi. In Bucovina, inainte de intrarea in post, toate vasele si tacamurile sunt clatite cu bors si apoi binecuvantate, pentru ca borsul este considerat si un bun dezinfectant.
BORSUL, BUN LA SLABIT!
Daca vrei sa slabesti, consuma timp de o saptamana un amestec din 500 ml de bors, doi litri de apa, zeama de la o lamaie si trei linguri de mierE. Consuma cei aproape trei litri de solutie pe parcursul unei zile. Efectele asupra siluetei sunt rapide! Borsul are efecte pozitive si asupra migrenelor de tot felul, nu doar asupra celor provocate de alcool.
Pentru a scapa de durerile de cap, consuma zilnic un litru de bors. Asociaza cu iesiri mai dese in aer liber si efectul este garantat. Extern, se foloseste in cosmetica, pentru catifelarea si hidratarea tenului. Se aplica sub forma de comprese, dupa care se clateste cu apa calduta.
*Revista Plafar
Retete delicioase cu Bors - Ciorba de fasole boabe
Ciorba de fasole boabe
Ingrediente: 150 - 200 fasole boabe, 1 morcov, o legătură de pătrunjel, o ceapă
medie, un ardei gras, 2 roşii, 150 g sfeclă roşie, borş, leuştean, ţelină, sare.
Preparare: Fasolea înmuiată în apă rece, a doua zi se limpezeşte cu apă
rece şi se pune la fiert tot în apă rece. Zarzavatul şi ceapa, rase prin
răzătoarea cu găuri mari, se călesc, 2 minute, în 50 ml untdelemn şi se adaugă
în oala cu fasole. Cînd fasolea este fiartă, se pun ardeiul tăiat în felii
subţiri, roşiile tăiate în felii de 2 cm, sfecla rasă prin răzătoarea cu găuri
mari şi se fierb încă 30 minute, potrivindu-se apoi gustul cu sare şi
completând cu apă, dacă ciorba este prea deasă. Se acreşte cu bors după gust şi se
aromează cu frunze de leuştean şi ţelină tăiate mărunt. Ciorba va avea culoarea
roz. Se poate consuma şi rece. Şi în acest caz fasolea se poate fierbe în oala
sub presiune, cu zarzavatul călit. După ce s-a deşertat în oala obişnuită, când
dă în clocot se adaugă celelalte ingrediente.
Poftă bună!
Retete delicioase cu Bors - Bors de peste
Bors de peste
Ingrediente: 4
pastravi, 3 cartofi , 2 cepe, 1 morcov, o cana de orez , 2 cani bors, sare, piper, patrunjel
Mod de
preparare: Legumele se curata si se pun
la fiert intr-un vas mare cu sare si piper Separat se fierbe pestele in apa cu
sare. Cand legumele sunt aproape fierte
se adauga orez si se mai lasa aproximativ 15 minute la fiert . Cand
acestea s-au fiert se adauga pestele si pune pe foc mic. Dupa primul clocot se
pune borsul dupa gust si se lasa inca 10 min la foc mediu.
marți, 19 noiembrie 2013
Borsul, un leac romanesc !
Borsul sau zeama rezultata din macerarea taratelor de grau contine si un complex de vitamine B si C, minerale, aminoacizi esentiali si carbohidrati. Acest aliment, folosit de obicei pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru sanatate. Puterea terapeutica a borsului vine si de la drojdia de bere care ajuta fermentatia, ingredient care contine vitaminele din complexul B, vitaminele D si H (biotina), enzime, minerale in forme usor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sanatate, seleniu, dar, mai ales, crom. Fiind un produs natural, borsul este foarte bogat in enzime.
In Bucovina, inainte de intrarea in post, toate vasele si tacamurile sunt clatite cu bors si apoi binecuvantate, semn ca borsul este si un dezinfectant. In credinta populara, ii scapa pe copii de deochi si le reda pofta de mancare.
luni, 18 noiembrie 2013
Retete delicioase cu Bors - Borș ucrainean cu găluște de chimen
Bors ucrainean cu galuste de chimen
Ingrediente : 2 kg coaste scurte de vită, 1 lingura ulei de masline, 1 ceapa mare, 4 catei de usturoi, tocati, 8 cani de apa sau mai mult, dacă este necesar, 2 napi, 2 morcovi taiati cubulete, 2 cesti de varză roșie toccata, 3 sfecle, 2 linguri otet de vin rosu, 1 cana de faina, 1 cana sau 2 de bors, 2 lingurite praf de copt, 1 lingurita seminte de chimen, 1/2 cana lapte, 1 ou, bătut, 1 lingurita boabe de piper negru, 2 frunze de dafin, 1/3 cana suc de rosii si 1/2 linguriță de sare.
Mod de preparare : Incepe prin a da coastele de vita cu sare. Pune o oala mare pe foc si las-o sa se incinga, dupa care adauga uleiul de masline si coastele una cate una, 10 minute, pana se rumenesc. Scoate coastele si punele deoparte. Adauga peste uleiul ramas ceapa si usturoiul si lasa-le sa se rumeneasca 8-10 minute. Adăugați coastele înapoi la oala, impreuna cu boabele de piper și frunzele de dafin. Adăugați apă cat să le acopere și să aducă amestecul la fierbere. Reduceti la foc mic si acoperiti oala până cand coaste incep sa devina moi, aproximativ 1 ora si jumatate.
Intre timp spumeaza supa
obtinuta si adauga napii si morcovii taiati cubulete. Mai lasati sa fiarba pana
cand carnea va cadea de pe coaste. Incercati sa scoateti coastele sis a lasati carnea in ciorba. Se
adauga sucul de rosii, varza si sfecla taiate, se asezoneaza cu otet.
In timp ce supa
fierbe se prepara galustele. Intr-un
castron mic se amesteca faina, praful de copt, sarea si semintele de chimen,
iar la sfarsit, oul batut. Se formeaza
din acestea un aluat lipicios. Folosind o lingura, se adauga picătură de aluat de
găluște în supă. Dupa ce fierb si
acestea, se adauga borsul si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
Borsul cu galuste se
va turna in boluri, avand grija ca fiecare va primi, pe langa carne, cel putin
o galusca.
Pofta Buna!
Retete delicioase cu Bors - Cornulete cu Bors
Cornulete cu Bors
Ingrediente: 250 g faina alba, 1 pahar ulei, 1/2 pahar bors, 25 g drojdie, zahar 2-3 linguri, depinde cat de dulce doriti sa iasa, putina sare, gem sau rahat.
Mod de preparare: Se amesteca uleiul cu borsul si drojdia si dupa ce s-a obtinut o pasata omogena se adauga faina pana se obtine un aluat nu foarte tare. Aluatul trebuie sa fie unul fraged. Apoi se intinde pe planseta si se taie in patratele mici. In mijlocul fiecarui patratel se adauga rahatul sau umplutura care este dorita (se pot folosi bucati intregi de nuca sau alune si putin unse cu miere). Se ruleaza dintr-un colt al patratului pana in coltul opus si se aseaza in tava de copt. Se lasa la foc mediu pana se rumenesc aproximativ 30 de min. Se scot cornuletele fierbinti si se pudreaza cu zahar vanilat sau brun.
Pofta buna!
Nu uita ca Borsul este bun in cure de slabire si pentru frumusete !
Curele cu bors sunt eficiente daca dureaza trei saptamai. Este indicat ca borsul sa se bea cu un sfert de ora inainte de masa. Daca vrem sa slabim, se creste progresiv numarul canilor, pana la 7. Borsul poate fi baut si nediluat, insa are gust foarte acru, iar unele persoane nu-i suporta mirosul. Pentru a-i rafina si imbunatati gustul, poate fi amestecat cu suc de mere, sirop de sfecla de zahar sau zer.
Cura interna este recomandata in: boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, tromboza, varice, flebite, artrite), boli neuropsihice (depresii, nevroze, stres, astenii), litiaze urinare (oxalice si fosfatice), tuberculoza, intoxicatii cu alcool sau cu tutun. Este un stimulent al sistemului endocrin. Extern, se pot face spalaturi cu bors in ulcere cutanate, degeraturi sau uscaciuni ale pielii.
In cosmetica, borsul face tenul catifelat. Se tamponeaza pielea cu vata inmuiata in bors sau se foloseste in prepararea mastilor cosmetice. inmoaie mai ales pielea uscata. Efectul borsului este salutar pentru ten in perioadele reci sau cu vint puternic.
Specialistii in geriatrie de la Universitatea din Londra au demonstrat ca borsul favorizeaza absorbtia in intestinul uman a metalelor, precum nichelul, cuprul, seleniul si aurul, dar si a vitaminelor, mai ales la nivelul mucoasei intestinale.
joi, 14 noiembrie 2013
Retete delicioase cu Bors - Bors de pui
Bors de pui
Ingrediente: 500g carne de pui, 2 morcovi, 1 fir
patrunjel, 1 bucata telina, 2-3 cartofi, 2 rosii, 1 ceapa, 1 ardei gras, frunze
de patrunjel, frunze de leustean, 250 ml bors de putina, 200g taitei, 2,5 l
apa, 1 lingurita sare.
Mod de preparare:
Se spala bine carnea si se pune la fiert intr-o oala cu apa rece. Cand incepe
sa clocoteasca se curata de spuma. Cand carnea este aproape fiarta, se curata
legumele, se spala si se taie cubulete mici. Se adauga pe rand ceapa taiata marunt,
ardeiul gras, morcovii, patrunjelul si telina si rosiile Cand legumele sunt
aproape fierte se adauga cartofii, borsul (fiert si spumat in prealabil) si
apoi taiteii. Se sareaza dupa gust si se lasa sa fiarba cateva clocote. La
sfarsit se pune verdeata tocata marunt.
marți, 12 noiembrie 2013
Sa ne cunoastem
Romanii se mandresc cu produsele lor traditionale
si nici noi nu facem exceptie. SC ALIDAN
SERV SRL este o companie
romaneasca ce are ca principal domeniu de activitate producerea si
comercializarea Borsului traditional Cimbrisor.
Borsul Cimbrisor
este un bors de putina fabricat din tarate de grau, cu o savoare
inconfundabila, obtinut prin metoda clasica (taraneasca) dupa o reteta
originala munteneasca fara adaosuri
artificiale, din urmatoarele ingrediente: apa, tarate de grau, malai si
cimbrisor.
Borsul Cimbrisor
este o marca inregistrata, produs protejat de Oficiu National al Produsului
Traditional. Un produs natural, un plus de sanatate, unic prin gustul sau pe
piata romaneasca !
luni, 11 noiembrie 2013
Asa a inceput Borsul Cimbrisor
A fost odata ca
niciodata, acum 150 de ani, o femeie frumoasa pe nume Roza Petrescu, nascuta in
comuna Cazasu, jud.Braila. Si era renumita prin partile locului pentru
maiestria cu care prepara mancaruri gustoase pe care le facea cu drag, cu
produse din gospodaria ei.
Atunci cand se
ducea la rudele ei, Roza culegea cimbrisor de munte din Dobrogea. Gatea ciorbe
foarte gustoase cu bors de putina, facut de ea, din tarate de grau si multa
dragoste.
Si asa, din
generatie in generatie, pastrata cu sfintenie, a ajuns la noi, nepoatele ei,
reteta celui mai bun bors de putina. Asa ca am respectat reteta intocmai,
obtinand astfel un produs original traditional cu gust inconfundabil.
Imbinand traditia
cu tehnologia, pastrand respectul cuvenit inaintasilor nostri, am facut din
aceasta reteta o afacere de care suntem mandre. Dotata la standarde inalte,
fabrica noastra respecta intocmai toate normele Uniunii Europene de fabricare,
imbuteliere, depozitare si transport astfel incat produsul sa pastreze intocmai
aroma traditionala a Borsului Cimbrisor.
Multumim
strabunicii noastre Roza pentru reteta Borsului Cimbrisor, care astazi este
atestat traditional si suntem siguri ca ea va dainui in timp.
Sirbu Elena si
Rozoleanu Liliana
Abonați-vă la:
Postări (Atom)