sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Cimbrisorul în Retetarul bucatarilor



       Natural, cimbrisorul este una dintre cele mai energizante ierburi din ţinuturile Mediteranei. Locuitorii lor, mediteraneenii, obişnuiau să bea vin fiert cu cimbrişor şi să mănânce un sos de ulei de măsline cu cimbrişor, împreună cu câteva măsline, usturoi şi puţină brânză de capră, atunci când o aveau. Îl puneau în oţetul pentru salate şi în uleiul sau saramura în care marinau măslinele (de vreme ce este un conservant natural).


       O masă obişnuită a ciobanilor şi a pustnicilor, vieţuitori în munţi, dar şi a călugărilor mult-postitori, este supa de cimbrişor: două crenguţe, proaspete sau uscate, se lasă câteva minute într-o cană cu apă fierbinte bine acoperită. Se „îndulceşte” cu puţin ulei de măsline şi se mănâncă cu pâine uscată. Este o supă cu putere care vindecă bolile iernii şi ale frigului.

       În bucătăria mediteraneană cu cimbrişor se prepară:

- cremele şi sosurile de brânză, dulce sau sărată, tare sau cremoasă, untul pentru tartine

- sosurile de vin roşu cu ceapă crudă sau cu usturoi

-uleiul şi oţetul aromat, precum şi saramura pentru murături

- pâinea, supele, mâncarea ţărănească de legume,  pe care o parfumează aşa cum tămâia înmiresmează un iatac

- salatele, piureurile, sucurile şi băuturile din fructe

- mierea şi vinul aromate

       Locuitorii Provenţei, continuatorii Bucătăriei Înmiresmate a vechilor romani, folosesc cimbrişorul în celebrele lor amestecuri de ierburi: Herbes de Provence (alături de cimbru, rosmarin, maghiran şi lavandă) şi Bouquet garni (alături de pătrunjel, dafin, eventual praz, frunze de ţelină, rosmarin şi salvie).

       Iar bucătăria orientală foloseşte cimbrişorul în amestecul za'atar. În Liban, de pildă, mamele le dau copiilor, când învaţă pentru examene, pâine cu ulei şi za'atar (maghiran, cimbrişor, seminţe de susan prăjite, sare şi sumac).

       Există şi câteva varietăţi fructate ale cimbrişorului: cu aromă de lămâie (Thymus citriodorus), de chimion (Thymus herba–barona) sau de portocale (Thymus vulgaris fragrantissimus) cu care vă puteţi îmbogăţi deserturile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu