luni, 18 noiembrie 2013

Retete delicioase cu Bors - Borș ucrainean cu găluște de chimen




Bors ucrainean cu galuste de chimen

         Ingrediente : 2 kg  coaste scurte de vită, 1 lingura ulei de masline, 1 ceapa mare,  4 catei de usturoi, tocati, 8 cani de apa sau mai mult, dacă este necesar, 2 napi, 2 morcovi taiati cubulete,  2 cesti  de varză roșie toccata, 3 sfecle,  2 linguri otet de vin rosu,    1 cana de faina, 1 cana sau 2 de bors, 2 lingurite praf de copt, 1 lingurita seminte de chimen, 1/2 cana lapte, 1 ou, bătut, 1 lingurita boabe de piper negru, 2 frunze de dafin, 1/3 cana suc de rosii si  1/2 linguriță de sare.
         
         Mod de preparare : Incepe prin a da coastele de vita cu sare. Pune o oala mare pe foc si las-o sa se incinga, dupa care adauga uleiul de masline si coastele una cate una, 10 minute,  pana se rumenesc. Scoate coastele si punele deoparte. Adauga peste uleiul ramas ceapa si usturoiul si lasa-le sa se rumeneasca 8-10 minute.  Adăugați coastele înapoi la oala, impreuna cu boabele de piper și frunzele de dafin.  Adăugați apă cat să le acopere și să aducă amestecul la fierbere. Reduceti la foc mic si acoperiti oala până cand coaste incep sa devina moi, aproximativ 1 ora si jumatate. 
        Intre timp spumeaza supa obtinuta si adauga napii si morcovii taiati cubulete. Mai lasati sa fiarba pana cand carnea va cadea de pe coaste. Incercati sa scoateti  coastele sis a lasati carnea in ciorba. Se adauga  sucul de rosii,  varza si sfecla taiate, se asezoneaza cu otet.
        In timp ce supa fierbe se prepara galustele.  Intr-un castron mic se amesteca faina, praful de copt, sarea si semintele de chimen, iar la sfarsit, oul batut.  Se formeaza din acestea un aluat lipicios. Folosind o lingura, se adauga picătură de aluat de găluște  în supă. Dupa ce fierb si acestea, se adauga borsul si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
        Borsul cu galuste  se va turna in boluri, avand grija ca fiecare va primi, pe langa carne, cel putin o galusca.

        Pofta Buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu