vineri, 16 ianuarie 2015

Ziua Nationala a Culturii Romane

          Ieri, 15 ianuarie s-a sarbatorit Ziua Nationala a Culturii Romanesti. Aceasta zi a fost aleasa pentru a coincide cu ziua de nastere a poetului Mihai Eminescu, o personalitate emblematica a valorilor tarilor noastre.
          Evenimentul a trecut si peste granitele tarii noastre ajungand chiar la New York sub titlul „Roata culturii romanesti”. Institutul Cultural Roman din New York organizeaza un eveniment incepand din data de 15 ianurie pana pe 17 ianuarie, la Cenaclul „Mihail Eminescu” al scriitorilor de origine romana, stabiliti in America, precum si in biblioteci din New York care detin carti in limba romana. In cadrul evenimentului are loc si o expozitie cu peste 100 de portrete ale celor mai reprezentativi scriitori, pictori, compozitori, sculptori, oameni de teatru, regizori de film, fotografi, istorici, filosofi, esteticieni care au marcat evolutia culturii romane.


          Un alt eveniment cultural, intitulat “Eminescu – poezie, artă, viaţă” şi dedicat Zilei Culturii Naţionale, de data aceasta pe teritoriul tarii noastre, are loc la Bucuresti, in perioada 15-28 ianuarie. Evenimentul este organizat de Asociatia RoBizArt si sprijinita de Ministerul Culturii.
          Ziua de nastere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Nationale pe 16 noiembrie 2010 cand Camera Deputatilor a adoptat acest proiect de lege. De asemenea, autoritatile din Republica Moldova au adoptat acelasi proiect de lege, prin care ziua de nastere a lui Mihai Eminescu sa fie si la acestia Ziua Culturii Nationale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu