vineri, 15 august 2014

La Multi Ani Marii, Mariani si Marineri!


       15 August este, de-a lungul istoriei, o zi foarte ocupata pentru mai toate tarile, de exemplu: in 1530 este terminata constructia Manastirii Humor, in 1714 moare Constantin Brâncoveanu, domn al Țării Românești (n. 1654), in 1769 se naste Napoleon Bonaparte, împărat al Franței (d. 1821),iar in 1969 se deschide festivalul Woodstock. Dar cele mai importante evenimente pentru poporul roman sunt sarbatorile religioase din aceasta zi: Adormirea Maicii Domnului (Sf. Maria) si Ziua Marinei Române (legal zi libera).
      Adormirea Maicii Domnului este unul din Praznicele Imparatesti ale Bisericii Ortodoxe, sarbatorita pe 15 august. Aceasta sarbatoare comemoreaza moartea, invierea si slavirea Maicii Mantuitorului. Sarbatoarea marturiseste ca Maica Domnului "a fost luata" de Dumnezeu in imparatia cereasca a lui Hristos, in deplinatatea vietii ei sufletesti si trupesti.
      Ziua Marinei Romane, este o sarbatoare civila și militara, marcata de autoritatile publice si celelalte institutii ale statului prin organizarea unor programe și manifestari cu caracter evocator, in spiritul traditiilor poporului roman, precum si prin ceremonii militare si religioase organizate de Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Administratiei si Internelor. A fost instituita prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, publicata in Monitorul Oficial partea I, nr. 896 din 1 octombrie 2004. Incepand din anul 2009, ziua de 15 august a fost declarata sarbatoare nationala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu