Ziua de 23 august a fost adoptata drept sarbatoare de stat, sub numele de ziua insurectiei armate antifasciste, inceputul revolutiei populare în Romania, cu referire la intoarcerea armelor impotriva Germaniei naziste si arestarea guvernului condus de Ion Antonescu in anul 1944.
In viitorul apropiat derularii sale, arestarea maresalului Antonescu si consecintele sale vor fi numite "lovitura de Palat". Inclusiv reprezentantul comunistilor, Patrascanu, numeste astfel evenimentele in ancheta sa (1948-1954).
In istoriografia oficiala se accentueaza insa continuu rolul jucat de comunisti. La 23 august 1946 deja generalul Sanatescu nota in jurnalul sau cu referire la sarbatoarea organizata: "Guvernul insinueaza ca la acest act au luat parte muncitorii, cand in realitate a fost opera Regelui si a armatei". Pe aceeasi tema, peste inca un an, acelasi martor consemneaza: "Ziua de 23 august s-a sarbatorit cu destul fast, dar nu s-a pomenit nimic de Rege si colaboratorii sai in savarsirea acestui act. Ziarul comunist Scinteia chiar releva ca toata actiunea de la 23 august se datoreste Partidului Comunist si ca Gheorghiu-Dej din inchisoare a condus operatiunile".
Pana la moartea lui Dej, in istoriografia romaneasca a circulat in exclusivitate fantasmagorica versiune conform careia doi proscrisi ai vremii - detinutul comunist in lagarul Tg. Jiu, Gheorghiu-Dej, si proaspat eliberatul din inchisoare, Emil Bodnaras, au organizat si dirijat o "insurectie armata" (solutia clasicilor marxism-leninismului in instaurarea "dictaturii proletariatului").
Dupa 1965 si numele lui Gheorghiu-Dej a fost sters din istoricul sarbatorii nationale a Romaniei. Sub Ceausescu, evenimentele din 23 august 1944 sunt denumite prin sintagme ca "revolutia de eliberare nationala, antifascista si antiimperialista a poporului roman", "opera a intregului popor, condus de partidul comunist roman", "aspiratia nazuintelor de veacuri ale intregii natiuni" etc. Elogiat ca erou al ei era Ceausescu, alt proscris al vremii care in acea zi nici macar nu se aflase in Bucuresti.
Deasemenea, ziua de 23 august s fost declarata ca fiind Ziua Comemorarii Victimelor Fascismului si Comunismului din 2011, iar 21 decembrie sa fie Ziua Memoriei Victimelor Comunismului din Romania.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu