joi, 21 noiembrie 2013

Ce nu stiai despre Bors

     

        Ciorba traditionala romaneasca dreasa cu bors este un deliciu. Dar ingredientul magic pentru acrit are si o multime de beneficii pentru sanatate.
        Borsul este recunoscut pentru marea lui calitate de a inlatura simptomele mahmurelii. Te scapa de ameteala, dureri de cap, senzatia de voma, tremuratul mainilor, starile de slabiciune si reda acuitatea simturilor. Dar, putini stiu ca borsul este un remediu pentru astm, bronsita, oboseala cronica, diabet, boli cardiace, insomnii, artrita, boli ale sistemului nervos, probleme hepatice sau renale si chiar alcoolism.
MINERALE SI VITAMINE
       Borsul este un tonic natural ce are la baza procesul de fermentatie a taratelor de grau, secara sau sfecla de zahar. Cel mai cunoscut este borsul din tarate de grau, bogat in vitamine din complexul B (B1, B2, B6, B12), vitamina PP, C, calciu, magneziu, sodiu, iod, fosfor, crom, zinc si seleniu. Specialistii in nutritie recomanda cura cu bors pentru revigorarea intregului organism.
       Daca vrei sa capeti mai multa energie, bea cate o cana cu bors de trei ori pe zi, cu un sfert de ora inaintea fiecarei mese principale, timp de 20 de zile. Dupa o pauza de o saptamana, poti repeta tratamentul. Pe de alta parte, borsul este excelent pentru detoxifiere. In urma procesului de fermentatie, borsul dobandeste si o serie de enzime. Pentru o cura de detoxifiere, se bea cate o cana de bors (250 ml) pe zi, timp de 10 zile. Tratamentul se poate urma de doua ori pe an, toamna si primavara. Daca ai nevoie sa-ti reglezi nivelul glicemiei, consuma o cana cu bors la fiecare masa, timp de cel putin o luna de zile. Problemele cu ficatul sau bila se trateaza cu o cana de bors pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa. Pentru a fi mai eficient, adauga si o jumatatate de lingurita de pelin. Cei care sufera de afectiuni pulmonare se refac mai usor daca, in loc de apa, consuma in fiecare zi un litru de bors amestecat cu 250 ml de infuzie de soc. Infuzia se prepara din doua lingurite de flori uscate si o cana de apa clocotita. Poti sa indulcesti solutia cu putina miere. Urmeaza tratamentul timp de cel putin doua luni. In cazuri mai grave, terapia se poate prelungi alte doua saptamani.
O LICOARE AUTOHTONA
       Borsul este binecunoscut in Rusia si Romania, mai putin in Occident. A aparut ca o varianta a unei vechi bauturi rusesti, cvasul. Borsul nu are alcool si nici dioxid de carbon. Este un lichid dietetic, contine 7,7 kilocalorii la 100 ml si foarte putine grasimi. In Bucovina, inainte de intrarea in post, toate vasele si tacamurile sunt clatite cu bors si apoi binecuvantate, pentru ca borsul este considerat si un bun dezinfectant.
BORSUL, BUN LA SLABIT!
       Daca vrei sa slabesti, consuma timp de o saptamana un amestec din 500 ml de bors, doi litri de apa, zeama de la o lamaie si trei linguri de mierE. Consuma cei aproape trei litri de solutie pe parcursul unei zile. Efectele asupra siluetei sunt rapide! Borsul are efecte pozitive si asupra migrenelor de tot felul, nu doar asupra celor provocate de alcool.
       Pentru a scapa de durerile de cap, consuma zilnic un litru de bors. Asociaza cu iesiri mai dese in aer liber si efectul este garantat. Extern, se foloseste in cosmetica, pentru catifelarea si hidratarea tenului. Se aplica sub forma de comprese, dupa care se clateste cu apa calduta.

*Revista Plafar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu