sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Sa traiti cat numele Mihaili si Gavrili!

               Sfântul Arhanghel Mihail este unul din cei mai cinstiți dintre Îngeri și din ceata netrupeștilor puteri; el este numit Arhistrateg sau Mare Voievod, conducător al Puterilor cerești. Conform Sfintei Scripturi și Tradiției, el a mijlocit de multe ori pentru oameni și rămâne pe mai departe Apărătorul Credinței. Sfântul Arhanghel Mihail este cel mai adesea invocat pentru a păzi țara de invazii inamice și de războiul civil, precum și pentru obținerea biruinței asupra dușmanilor pe câmpul de luptă. Ziua lui de cinstire principală este 8 noiembrie, Soborul sau Sinaxa Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor netrupeștilor puteri cerești; în ziua de 6 septembrie se face pomenirea unei minuni înfăptuite de Sfântul Arhanghel în Colose.
               Sfântul Arhanghel Gavriil (sau Gabriel) a fost numit voievod (conducător) al oștirilor cerești; numele lui este asociat cu multe întâmplări din Sfânta Scriptură, și mai ales cu vestirea către Maica Domnului a zămislirii Domnului Iisus Hristos. Astfel, rolul său cel mai important a fost considerat cel de vestitor al mântuirii oamenilor. Biserica ține Soborul Sf. Arhanghel Gavriil pe 26 martie, în ziua următoare Bunei Vestiri, și iarăși pe 13 iulie; de asemeni, este sărbătorit împreună cu ceilalți Arhangheli pe 8 noiembrie.

Traditie:
              In zonele muntoase, in care Arhanghelii erau celebrati si ca patroni ai oilor, stapanii acestor animale faceau o turta mare din faina de porumb, numita "turta arietilor" (arietii fiind berbecii despartiti de oi), ce era considerata a fi purtatoare de fecunditate. Aceasta turta se arunca in dimineata zilei de 8 noiembrie in tarla oilor, odata cu slobozirea intre oi a berbecilor. Daca turta cadea cu fata in sus era semn incurajator, de bucurie in randul ciobanilor, considerandu-se ca in primavara toate oile vor avea miei, iar daca turta cadea cu fata in jos era mare suparare in satele si targurile bucovinene se faceau si se fac si astazi, de 8 noiembrie, pomeniri si praznice pentru cei morti iar, in biserici, fiecare crestin aprinde cate o lumanare ca sa aiba asigurata lumina de veci, calauzitoare pe lumea cealalta.
               In sambata dinaintea sarbatoririi se fac praznice pentru sufletul mortilor. Ofrandele date la    pomana pentru morti, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc "Mosii de Arhangheli".      Fiecare om trebuie sa aprinda o lumanare, care ii va fi "lumina de veci" in lumea de dincolo. Se aprind lumanari atat pentru oamenii in viata, cat si pentru cei disparuti fara lumanare.

luni, 13 octombrie 2014

Serbarea Borsului Pescaresc de la Jurilovca

               Duminica aceasta a avut loc Serbarea Borsului Pescaresc de la Jurilovca.

               Unul dintre cele mai frumoase sate ale Romaniei si-a deschis portile pentru a serba o traditie veche de sute de ani: Borsul Pescaresc.
     
               Intreaga zi de duminica, 12 octombrie 2014, a fost gazda unor momente artistice desavarsite: 18 ansambluri de dansuri specifice dobrogene,
     


               cantece deasemenea traditionale,

               ateliere pentru copii si expozitii de fotografie.

               Serbarea a avut loc pe stadionul din Jurilovca si a avut zece standuri de promovarea a produselor locale: miere,

               obiecte din lemn, piroşti şi varenki, preparate de lipovence, un fel de plăcinte cu brânză, stafide sau struguri,

               si binenteles nelipsitul bors de peste preparat de lipovenii din sat.

               Peste 3000 de oameni au fost prezenti la acest festival plin de traditie.

               Proiectul a fost selectat in cadrul Programului Operational Regional si co-finantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.





duminică, 14 septembrie 2014

Inaltarea Sfintei Cruci

            Inaltarea Sfintei Cruci este cea mai veche sarbatoare inchinata cinstirii lemnului sfant. In aceasta zi sarbatorim amintirea a doua evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:
            - Aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei solemna in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie din anul 335;
            - Aducerea Sfintei Cruci de la persii pagani, in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in biserica Sfantului Mormant (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.
            Obiceiurile populare spun ca in aceasta zi pamantul se inchide, ganganiile si taratoarele raman in pamant, nu se taie lemnele ca sa nu vina serpii in casa, nu se mananca alimente precum usturoiul, nuca, pestele, prunele sau varza, fiind considerate alimente cu „cruse” sau „cap”. Se mai numeste si „Ziua crucii”. Florile incep sa vorbeasca exprimandu-si parerea de rau ca incep sa se usuce. Fragii de acum incolo nu se mai mananca fiind considerati fructe pentru morti. Dupa aceasta zi incepe culesul viilor, dar se lasa o singura boaba pe butuc, fiind o ofranda pentru Dumnezeu sau pentru pasari. In aceasta zi se culeg si ultimele plante pentru leacurile babesti: menta creata, cimbrul, calaparul, busuiocul, lemnul Domnului, botangii, sascutele, care se usuca pe icoane, ele se pun apoi in apa de scalda pentru cei suferinzi. Deasemenea, se fac pomeni doar catre casele cu copii saraci sau suferinzi.

miercuri, 10 septembrie 2014

Zi de post

           Astazi este zi de post, sunt Sfintele Mucenite Minodora, Mitrodora si Nimfodora. Aceste mucenitie au fost surori si s-au retras intr-o pustie pentru a se inchina deplin lui Hristos. Datorita vietuirii lor, au primit darul facerii de minuni. Astfel, credinciosii primeau de la ele vindecare pentru diverse neputinte.
           Asa ca va recomandam niste retete cu bors de post: Bors de buretiBors de dovleceiBors de sfecla si nelipsita Ciorba de fasole boabe din bucataria romaneasca.
           Echipa Cimbrisor iti ureaza Pofta buna!

marți, 9 septembrie 2014

Superstitii si obiceiuri populare de Rapciune

         Septembrie este a noua luna a anului în calendar. Din punct de vedere astrologic, incepe cu soarele in semnul Fecioarei si sfarseste in semnul Balantei. In fiecare an, pe 23 septembrie este echinoctiul de toamna, cand ziua este egala cu noaptea.
         In Romania, luna septembrie, se numeste popular Rapciune, este luna cea mai importanta pentru cei care au rudit pamantul, acum fiind culese roadele muncii de peste an. Incepe culesul viilor, se ara si se fac semanaturile de toamna, se recolteaza fructele si legumele, iar la sfarsitul lunii, mierea.
Septembrie incepe un Nou An Bisericesc cu Sf Simion Stalpnicul. Cei de la sate o considera zi de hram, nu se taie nimic, nu se culege nimic ca nu cumva daunatorii sa strice livezile, cutremurele sau focul sa nu strice casele si sa apere oamenii de boli si primejdii. Tot in aceasta zi se stabileste cum va fi restul anului, daca este insorit asa va fi pana la finele lui.
Pe 4 septembrie se tine Vavula (Sf. Sfintit Mc. Vavila, episcopul Antiohiei) pentru protejarea animalelor.


Pe 5 septembrie la fel, nu se lucreaza, altfel casa si recolta nu vor fi aparate de soareci (este Sf. Prooroc Zaharia).
6 septembrie este Ciuda lui Arhanghel (Minunea Sf. Arh. Mihail in Colose). In aceasta zi nu se coase ca sa nu se intample rele, satenii se feresc de certuri ca sa nu fie maniosi tot anul, pentru protectia animalelor si recoltei.
In perioada 7-9 septembrie se sarbatoresc Cercurile Sfintei Marii celei Mici. Acest obicei de mai multe zile se ţine la sate ca protecţie a copiilor de arsuri, a oamenilor de lovituri, dureri, pagube. Acum este sfarsitul oficial al verii si inceputul toamnei, vremea se raceste , incepe migratia randunelelor, se schimba palaria cu caciula. In ultima zi a acestor Cercuri nu se lucreaza ca exista pericol de lovituri si accidente.
13 septembrie este o sarbatoare foarte veche si foarte frumoasa, se numeste „Ziua Ursului” si este legata de perioada de imperechere a ursilor care incepe de pe 1 august si se termina cand acestia nu mai intra in apa, cam aceasta perioada, marcand totodata inceperea pregatirilor pentru anotimpul rece. In aceasta zi nu se prea lucreaza si nici nu se mulg vacile.
Se spune ca in data de 14 septembrie pamantul se inchide, ganganiile si taratoarele raman in pamant, nu se taie lemnele ca sa nu vina serpii in casa, nu se mananca alimente precum usturoiul, nuca, pestele, prunele sau varza, fiind considerate alimente cu „cruse” sau „cap”. Se mai numeste si „Ziua crucii”. Florile incep sa vorbeasca exprimandu-si parerea de rau ca incep sa se usuce. Fragii de acum incolo nu se mai mananca fiind considerati fructe pentru morti. Dupa aceasta zi incepe culesul viilor, dar se lasa o singura boaba pe butuc, fiind o ofranda pentru Dumnezeu sau pentru pasari. In aceasta zi se culeg si ultimele plante pentru leacurile babesti: menta creata, cimbrul, calaparul, busuiocul, lemnul Domnului, botangii, sascutele, care se usuca pe icoane, ele se pun apoi in apa de scalda pentru cei suferinzi. Deasemenea, se fac pomeni doar catre casele cu copii saraci sau suferinzi.


In ziua de 15 septembrie se sarbatoreste Sfantul Macovei, Nechita cel Nebun. Aceasta sarbatoare se tine ca aparare de boli, nebuneli si ca pasarile sa fie aparate de ulii.
Data de 22 septembrie sarbatoreste Sf. Macinica Foca, aparatorul de rele si durere cauzate de foc.  In aceasta zi nu se lucreaza, satenii temandu-se de foc.
Zamislirea Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul se tine pe 23 septembrie. Este echinoctiul de toamna, numit popular tar înainte, tar inapoi pentru ca reprezinta echilibrul intre Lumina si intuneric.
In 24 septembrie sunt Teclele Berbecilor, sarbatoare de toamna consacrate lupilor, care se pazesc cu strasnicie, caci sunt „rele” de foc si de lupi, care pot da iama la berbeci si la oi. Nu se lucreaza in aceasta zi; la casa celui ce munceste acum, lupii vor veni si-i vor prapadi berbecii si oile. Pana la sfarsitul lunii nu se coase, nu se impunge, nu se da nimic cu imprumut, nu se merge la moara, nu se matura si, mai ales, nu se imprumuta foc vecinilor.


Perioada 26 – 28 septembrie sarbatoreste Adormirea Sf. Ioan Evanghelistul, se mai numeste Berbecarii sau Filipii. Acesta sarbatoare se tine pentru apararea de primejdii si moarte. In aceasta perioada nu se coase, nu se ompunge in piele, nu se macina, nu se matura, nu se da cu imprumut din casa lucruri sau foc ca sa nu faca lupii pagube.
Sarbatoarea Haritonul, de pe 28 septembrie o tin doar femeile ca sa fie aparate de boli sau nebuneli. Religios vorbind este ziua Sf. Hariton Marturisitorul.
La 29 septembrie se sarbatoreste „Nunta Oilor”, zi numita „Vara lui Mioi (San-Mihai)”, cand se slobozesc berbecii in turma de oi pentru a se reproduce. Se spune ca, de cade ghinda inainte de aceasta zi, iarna va veni curand. Dupa aceasta zi urmeaza o perioadă de 15 zile calde, “pentru cei lenesi, care n-au strâns încă recolta”.
        In data de 30 a lunii se sarbatoresc berbecii, se considera zi de primejdie de lupi.

luni, 8 septembrie 2014

Nasterea Maicii Domnului ( Sfanta Maria Mica)

        Tatăl Sfintei Fecioare, Ioachim, se tragea din neam împărătesc. Acesta cu toate că-si ducea la Dumnezeu darurile îndoite, ca un iubitor de Dumnezeu şi bogat ce era; dar pentru nerodire era defăimat căci erau sterpi şi nu aveau copii. De aceea mâhnindu-se la inima, el în munte, iar femeia lui Ana în grădină, se rugau cu lacrimi lui Dumnezeu, Care ascultându-i, le-a dat rod sfânt pântecelui, pe Preasfânta Născatoare de Dumnezeu.

          Iar Sfânta Ana se trăgea din Matan al douăzeci şi treilea din neamul lui David şi al lui Solomon; acesta a luat pe Maria din neamul lui Iuda, şi a născut pe Iacov tatăl lui Iosif teslarul, şi trei fete: pe Maria, Sovi şi pe Ana. Maria a născut pe Salomi moaşa; Sovi a născut pe Elisabeta, iar Ana a născut pe Născătoarea de Dumnezeu.
           Deci Preasfânta este nepoată lui Matan şi a Mariei femeia sa. Iar Elisabeta şi Salomi erau nepoate ale Anei de surori, şi verişoare cu Născătoarea de Dumnezeu.

duminică, 31 august 2014

Ziua Rezervatiei Marine si Ziua Informaticienilor Militari

       In fiecare an, pe data de 1 septembrie, Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Marina “Grigore Antipa”, sarbatoreste Ziua Rezervatiei marine 2 Mai - Vama Veche. Acest eveniment are loc pe plaja din Vama Veche. In cadrul manifestarilor se proiecteaza un film realizat in rezervatie, se prezinta planul de management al rezervatiei si se poarta discutii cu toti colaboratorii (ONG-uri şi autoritati locale).
       Pe data de 1 septembrie 1963 apare in Armata Romaniei un nou domeniu care, in timp, are sa devina  Serviciul Informatica si Automatizarea Conducerii Trupelor. Actul de nastere al acestuia il reprezinta infiintarea, in cadrul Directiei Generale a Inzestrarii, a Grupei de automatizare. Evolutia structurilor organizatorice a fost marcata de transformari succesive ale Grupei de automatizare, precum si de infiintarea unor noi unitati de informatica, care aveau sa raspunda provocarilor unui domeniu de varf al cunoasterii.

vineri, 29 august 2014

Taierea capului sfantului prooroc Ioan Botezatorul

         Ioan Botezatorul este una din figurile centrale ale crestinismului si islamului, predicator si botezator pe malurile raului Iordan, inainte-mergatorul, vestitorul si botezatorul lui Iisus, este numit de Iisus „cel mai mare dintre cei nascuți dintre femei”, iar Biserica Crestina îl cinsteste ca pe cel mai mare dintre sfinti (avand pe an 3 sarbatori dedicate lui).
        Legenda: Cand Irod isi praznuia ziua dand un ospat boierilor sai, mai-marilor oastei si fruntasilor Galileii, fata Irodiadei a intrat la ospat, a jucat, si a placut lui Irod si oaspetilor lui. Impăratul a zis fetei: „Cere-mi orice vrei, si-ti voi da.” Apoi a adaugat cu juramant: „Ori ce-mi vei cere, iti voi da, fie si jumatate din imparatia mea.” Fata a iesit afara si a întrebat-o pe maica-sa ce să ceara iar Irodiada i-a spus sa ceara capul lui Ioan Botezatorul. Imparatul s-a intristat; dar din pricina juramintelor sale, si de ochii celor ce sedeau la masa impreuna cu el, a poruncit sa i-l dea. Ucenicii au ridicat trupul lui Ioan si l-au pus in mormant.
          Scena decapitarii lui Ioan Botezatorul este descrisa în "Noul Testament" (Marcu, cap.6, 17-29), constituind tema a numeroase tablouri.


          Faima lui Ioan Botezatorul era asa de mare, relateaza evanghelistii Matei si Marcu, incat Irod ajunge sa creada ca Iisus este, de fapt, Ioan Botezatorul inviat din morti care face minuni. Credinta era raspandita si printre evrei, dupa cum se vede atunci cand Iisus ii intreaba pe ucenici cine zic multimile ca este el.
          Trupul lui Ioan Botezatorul ar fi fost dus de sustinatorii sai in localitatea Sebastia (azi in Cisiordnia), unde ar fi fost ingropat. Imparatul roman anticrestin Iulian Apostatul (360-363) ar fi ars ramasitele lui Ioan Botezatorul, imprastiindu-i cenusa. Capul ar fi fost salvat si dus la Alexandria (Egipt), apoi la Constantinopol (Turcia), de unde a fost dus în provincia Poitou (Franta) de către regele francon Pippin al III-lea (715-768). Din trup ar mai fi ramas nearse numai un brat si un deget.
         Biserica crestina il cinsteste pe Ioan Botezatorul ca pe cel mai mare dintre sfinti, dupa fecioara Maria, iar iconografia ortodoxa il reprezinta in icoana numita Deisis, rugandu-se impreuna cu ea, ca mijlocitori pentru pacatele oamenilor. In calendarul ortodox are mai multe zile de pomenire: 24 iunie: nasterea sa, (sarbatoarea numita Dragaica sau Sanzienele), 7 ianuarie, ziua Sfantului Ioan ca botezator al Domnului și 29 august- taierea capului Sf. Ioan- zi de post si rugăciune.

sâmbătă, 23 august 2014

23 August

         Intre anii 1948 si 1989 ziua de 23 august era sarbatorita ca fiind Ziua Nationala a Romaniei.
         Ziua de 23 august a fost adoptata drept sarbatoare de stat, sub numele de ziua insurectiei armate antifasciste, inceputul revolutiei populare în Romania, cu referire la intoarcerea armelor impotriva Germaniei naziste si arestarea guvernului condus de Ion Antonescu in anul 1944.
         In viitorul apropiat derularii sale, arestarea maresalului Antonescu si consecintele sale vor fi numite "lovitura de Palat". Inclusiv reprezentantul comunistilor, Patrascanu, numeste astfel evenimentele in ancheta sa (1948-1954).
         In istoriografia oficiala se accentueaza insa continuu rolul jucat de comunisti. La 23 august 1946 deja generalul Sanatescu nota in jurnalul sau cu referire la sarbatoarea organizata: "Guvernul insinueaza ca la acest act au luat parte muncitorii, cand in realitate a fost opera Regelui si a armatei". Pe aceeasi tema, peste inca un an, acelasi martor consemneaza: "Ziua de 23 august s-a sarbatorit cu destul fast, dar nu s-a pomenit nimic de Rege si colaboratorii sai in savarsirea acestui act. Ziarul comunist Scinteia chiar releva ca toata actiunea de la 23 august se datoreste Partidului Comunist si ca Gheorghiu-Dej din inchisoare a condus operatiunile".
        Pana la moartea lui Dej, in istoriografia romaneasca a circulat in exclusivitate fantasmagorica versiune conform careia doi proscrisi ai vremii - detinutul comunist in lagarul Tg. Jiu, Gheorghiu-Dej, si proaspat eliberatul din inchisoare, Emil Bodnaras, au organizat si dirijat o "insurectie armata" (solutia clasicilor marxism-leninismului in instaurarea "dictaturii proletariatului").


        Dupa 1965 si numele lui Gheorghiu-Dej a fost sters din istoricul sarbatorii nationale a Romaniei. Sub Ceausescu, evenimentele din 23 august 1944 sunt denumite prin sintagme ca "revolutia de eliberare nationala, antifascista si antiimperialista a poporului roman", "opera a intregului popor, condus de partidul comunist roman", "aspiratia nazuintelor de veacuri ale intregii natiuni" etc. Elogiat ca erou al ei era Ceausescu, alt proscris al vremii care in acea zi nici macar nu se aflase in Bucuresti.
        Deasemenea, ziua de 23 august s fost declarata ca fiind Ziua Comemorarii Victimelor Fascismului si Comunismului din 2011,  iar 21 decembrie sa fie Ziua Memoriei Victimelor Comunismului din Romania.

miercuri, 20 august 2014

Borsul de sfecla: Un detoxifiant extrem de eficient pentru ficat

          Ai auzit vreodata de Borscht Belt (Centura de bors)? A fost o statiune foarte populară din Munții Catskill care gazduia numeroase hoteluri, moteluri si hoteluri care erau fost vizitate în secolul trecut de catre cei din Europa Centrala si de Est, de  cei din vestul Rusiei, și mai ales de cei din Ucraina. A fost numit dupa borsul de sfecla care era foarte popular pe vremea aceea in acea statiune.
          Se pare ca borsul isi are originea in Ucraina, iar reteta originala continea sfecla care se gasea din plin in solul lor plin de minerale. Chiar daca borsul pare sa provina din Polonia, Rusia sau Germania, toate pistele duc tot in Ucraina la borsul cu sfecla, chiar daca acesta mai contine si varza, cartofi sau rosii, ingredintul de baza ramane tot sfecla.
          Cand o regiune dintr-o tara este numita dupa un fel de mancare inseamna ca acesta are o importanta majora asupra tarii respective. Borsul si reteta lui originala, au fost pastrate in Ucraina pana in zilele noastre. Dar de ce?
         Pentru ca sfecla este un detoxifiant uimitor al ficatului si pentru ca in combinatie cu borsul ajuta organismul sa se simta mai bine si in acelasi timp il si hraneste.
         In zilele noastre, din cauza toxinelor din atmosfera si din mancare, ficatul nostru are nevoie de o detoxifiere intensa. Acest lucru poate fi facut si prin hranirea cu ciorba sau bors. Sfecla in combinatie cu borsul este cea mai buna metoda pe care o puteti folosi pentru mișcarea de calculi biliari spre ductelor biliare și afara din ficat.
         Asa ca va sfatuim sa incercati o cura cu bors si sfecla si sa ne relatati cum v-ati simtit dupa aceea. Aceasta cura nu trebuie tinuta un anumit timp, oricand va simtiti mai bine va puteti opri.

vineri, 15 august 2014

La Multi Ani Marii, Mariani si Marineri!


       15 August este, de-a lungul istoriei, o zi foarte ocupata pentru mai toate tarile, de exemplu: in 1530 este terminata constructia Manastirii Humor, in 1714 moare Constantin Brâncoveanu, domn al Țării Românești (n. 1654), in 1769 se naste Napoleon Bonaparte, împărat al Franței (d. 1821),iar in 1969 se deschide festivalul Woodstock. Dar cele mai importante evenimente pentru poporul roman sunt sarbatorile religioase din aceasta zi: Adormirea Maicii Domnului (Sf. Maria) si Ziua Marinei Române (legal zi libera).
      Adormirea Maicii Domnului este unul din Praznicele Imparatesti ale Bisericii Ortodoxe, sarbatorita pe 15 august. Aceasta sarbatoare comemoreaza moartea, invierea si slavirea Maicii Mantuitorului. Sarbatoarea marturiseste ca Maica Domnului "a fost luata" de Dumnezeu in imparatia cereasca a lui Hristos, in deplinatatea vietii ei sufletesti si trupesti.
      Ziua Marinei Romane, este o sarbatoare civila și militara, marcata de autoritatile publice si celelalte institutii ale statului prin organizarea unor programe și manifestari cu caracter evocator, in spiritul traditiilor poporului roman, precum si prin ceremonii militare si religioase organizate de Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Administratiei si Internelor. A fost instituita prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, publicata in Monitorul Oficial partea I, nr. 896 din 1 octombrie 2004. Incepand din anul 2009, ziua de 15 august a fost declarata sarbatoare nationala.

joi, 14 august 2014

Nuci fragede cu Bors


       Mai tineti minte nucile acelea gustoase care erau la mare cautare acum 15-20 ani, erau desertul preferat al tuturor copiilor si nu lipseau de la nici o masa festiva, nunta sau botez?
       Mai tineti minte formele acelea grele din fonta cu care se chinuiau mamele noastre ore intregi, formele acelea care frigeau rau si care aveau orificii de nuci, ciuperci, flori sau stele?
      Mmmm cat de gustoase si fragede erau si cat dura sa le umpli cu crema si sa le lipesti?

   Ne-am gandit sa adaugam si reteta aceea veche de nuci fragede cu Bors si Untura, sa ne amintim de bunatatile de demult.
   
       Ingrediente pentru aluat: 200-300gr untura (depinde cate nuci doriti sa va iasa), 2 oua, 250ml de Bors Cimbrisor,  50gr zahar tos, zahar pudra pt exteriorul nucilor, 1 cub drojdie (se pot folosi 2 plicuri de drojdie uscata, dar preferabil ar fi la cub), 1kg faina, coaja rasa de la o lamaie sau portocala, esenta de vanilie sau rom, sau amandoua.
       Ingrediente pentru crema (in cazul in care nu doriti sa folositi una la punga): 1 pachet de unt, 100gr zahar pudra, 2 linguri de cacao, esenta de rom, 2 linguri de nuca macinata.

       Mod de preparare: Incepem prin a mixa ouale cu zaharul tos, esentele, coaja rasa de lamaie sau portocala. Treptat adaugam faina, untura, drojdia si borsul pana devine un aluat usor de modelat pe care il infoliem si-l lasam la frigider jumatate de ora.  Intre timp putem face crema astfel: mixam zaharul pudra cu pachetul de unt, lingurile de cacao, esenta de rom si nuca macinata. Crema obtinuta o putem lasa deoparte la rece. Scoatem aluatul din frigider si formam bilute pe care le asezam in orificiile formei de fonta, insa aveti mare grija cand le scoateti, forma se incalzeste foarte tare. Procedam la fel pana cand aluatul se termina. Cand toate cojile de nuci, ciuperci sau ce forme aveti sunt gata, se iau individual si se umplu cu crema. La sfarsit, se lipesc intre ele, forma cu forma si se dau prin zahar pudra.

      Speram ca v-am facut pofta, iar daca va hotarati sa mai retraiti acele momente asteptam pozele voastre.
      Pofta buna!

marți, 12 august 2014

Bors de Dedulesti cu ardei umpluti

       Dedulesti este o localitate din comuna Mircea Voda, judetul Braila. Acest sat este in pozitia sa actuala din 1873, initial fiind intemeiata pe la 1810 aproape de raul Buzau si fiind nevoita sa se reamplaseze din cauza unor inundatii.
       Va prezentam acum o reteta tipic Dedulesteana de Bors cu ardei umpluti.


       Ingredientele necesare prepararii: 1 kg de carne tocata de porc, 100gr ceapa, 50g morcovi, 100ml ulei, 50gr pasta de tomate, 100gr orez (aproximativ 2 maini), 1,5kg ardei grasi, 2 oua, patrunjel verde, 0,5l Bors Cimbrisor, 1kg de rosii pentru a face capacele ardeilor, sare si piper.
      Mod de preparare: Se inabuse ceapa tocata marunt cu morcovul, care se rade pe partea fina a razatoarei, in ulei si apa. Se adauga orezul si se lasa la fiert timp de 5 minute, orezul nu trebuie sa se inmoaie. Se lasa la racit, apoi se toarna totul intr-un castron mai mare peste care se adauga: carnea tocata, pasta de tomate, cele 2 oua, patrunjelul verde, sarea si piperul. Se omogenizeaza toata compozitia si se lasa deoparte. Separat se decapeaza ardeii, se spala, se scurg de apa si se umplu cu compozitia de carne. La fiecare ardei se ataseaza un capacel de rosie, dupa care se aseaza in oala cu capacelele in sus. Cand toti ardeii sunt in oala se adauga apa, borsul Cimbrisor, sare, restul de rosii rase, si daca doriti, putin delikat. Se fierbe timp de o ora si se lasa deoparte.
     Se serveste in farfurie de ciorba, cu multa zeama si cu smantana.
     Pofta buna!

miercuri, 6 august 2014

Dezlegare la peste

           Astazi, 6 august 2014, se sarbatoreste dupa calendarul crestin-ortodox, Schimbarea la Fata a Domnului (dezlegare la peste). In aceasta zi, Biserica ofera dezlegare la peste pentru bucuria praznicului.
           Va recomand un  Bors de peste traditional romanesc, este o reteta usoara si foarte gustoasa care poate fi preparata de oricare dintre voi.



Bors de peste a la Bors Cimbrisor

            Ingrediente: 4 pastravi, 3 cartofi , 2 cepe, 1 morcov, o cana de orez , 2 cani bors, sare, piper, patrunjel tocat.

            Mod de preparare:  Legumele se curata si se pun la fiert intr-un vas mare cu sare si piper Separat se fierbe pestele in apa cu sare. Cand legumele sunt aproape fierte  se adauga orez si se mai lasa aproximativ 15 minute la fiert . Cand acestea s-au fiert se adauga pestele si pune pe foc mic. Dupa primul clocot se pune borsul dupa gust si se lasa inca 10 min la foc mediu.

            Pofta buna!

luni, 28 iulie 2014

Etimologia cuvantului "bors"

       Cuvantul "Bors" si-a facut aparitia pana si in limba engleza, "Borsch", din Europa Centrala si de Est pana in America de Nord.
       Borsul este numit în diferite limbi: Azerbaidjan: Bors, Belarusa: боршч, boršč, borshch, Bulgara: борш, Borsh, Ceha: boršč, Estona: Bors, Germana: Borschtsch / Beetenbartsch, Lituaniana: barščiai, Poloneza: Barszcz , Rusa: борщ, borshch, Slovaca: boršč, Turceasca: Borc (ca urmare a emigrarii rusilor in Turcia dupa infrangerea lor în razboiul civil rus), Ucraineana: борщ, Idis: באָרשט, bors si Siriacă : ܒ ܪ ܫ, "Borsh".
       In timp ce cuvantul ucrainean initial se termina în "shch", nu "sht", "t" a fost inlocuit in cazul in care cuvantul a fost imprumutat in idis; atentie la faptul ca în limba bulgara combinatia "sht" corespunde "shch" in alta limba slava - pronuntia bulgara este probabil una arhaica, retinuta de la proto-slava. Cuvantul a fost apoi imprumutat in engleza americana de idis.


vineri, 11 iulie 2014

Ziua Mondiala a Populatiei


              Astazi, 11 iulie, sarbatorim "Ziua Mondiala a Populatiei". Aceasta zi este creata si aprobata de ONU pentru a reintroduce in lume dreptul de a avea o familie. Acestia incurajeaza activitatile, evenimentele si informatiile de natura a ajuta oamenii sa inteleaga ca familia si copiii sunt un drept al oricui.
              Ziua Mondiala a Populatiei doreste sa ajute populatia lumii sa inteleaga importanta planificarii familiale, sa accepte egalitatea sexuala si sa elimine saracia din clasa sociala.
              In acest an, tema principala a Zilei Mondiale a Populatiei este :"Maternitatea la varsta adolescentei". UNFPA încercând să sensibilizeze populaţia în speranţa că vom avea o lume în care fiecare copil este dorit, în care fiecare naştere are loc în condiţii de siguranţă şi în care dorinţa fiecărui tânăr este dusă la bun sfârşit.


joi, 10 iulie 2014

Retete cu Bors Cimbrisor - Bors Ucrainian (борщ український)


                     Ingrediente: 6 cani de apa, o cana de fasole alba, 4 sfecle medii taiate, 4 cartofi taiati cubulete, 2 telinesi 2 morcovi taiati, 2 cepe taiate fasii, 4 catei de usturoi, 2 linguri de bulion, 1 litru de Bors Cimbrisor, 4 cani de supa de pui,  jumatate de cana de fulgi de cartofi, 1 lingurita de piper mixt, 2 linguri de sos de soia, marar tocat, 2 lingurite de zahar, 2 linguri de otet alb distilat, sare.

                         Mod de preparare: Puneti intr-o oala cele 6 cani de apa si cana de fasole alba si fierbeti pana ce fasolea se inmoaie. Aveti grija ca fasolea sa fie intotdeauna acoperita de apa. Intr-o alta oala, fierbeti sfecla taiata pana cand aceasta se inmoaie. Separat fierbeti si telina si morcovii. Intr-o alta oala fierbeti cartofii pana cand se inmoaie pt a face din ei un piure.Luati o tigaie si puneti-o la incins cu ulei. Adaugati ceapa si usturoiul la prajit; cand sunt gata adaugati fasolea nescursa, sfecla si telina si morcovii. Lasati sa fiarba cam 20 de minute pana cand aromele se intrepatrund. Peste acest continut adaugati in ordine supa de pui, piureul de cartofi, bulionul si sosul de soia. Cand ciorba este aproape gata adaugati Borsul Cimbrisor, mararul, si cele 2 linguri de otet. Asezonati cu sare si piper.

                           хороший апетит!

miercuri, 9 iulie 2014

Bors Cimbrisor - Sanatate intr-o sticla!

           
             Borsul Cimbrisor nu este doar un bun ingredient pentru ciorba, el este un foarte mare ajutor pentru sanatatea dumneavoastra.
             Singurele ingrediente pe care le contine Bors Cimbrisor sunt: apa, tarate de grau, malai si cimbrisor. Sa le examinam pe fiecare in parte.
             Apa a fost intotdeauna sursa cea mai pretioasa a planetei. Apa este un component important al corpului uman. Buna functionare a organismului, mentinerea sanatatii si starea de bine depind in mare masura de cantitatea si calitatea lichidelor consumate. Specialistii recomanda consumul de minim 2 litri de apa (sau lichide) pe zi, iar in perioada verii 3-4 litri de lichide.
            Taratele de grau se folosesc de sute de ani in tratamente, acestea fiind considerate cele mai importante "medicamente" ale naturii, cu rezultate surprinzatoare intr-o multime de boli. Medicinal vorbind, taratele de grau sunt bogate in vitamina B, in aminoacizi si minerale (sodiu, potasiu, magneziu, calciu etc.), regleaza digestia, sunt emoliente, in special pentru stomac si intestine, laxative, nutritive, reconfortante, remineralizante, tonic general.
             Malaiul este un medicament universal, hraneste organismul, ajuta la functionarea sistemului nervos, a muschilor si a inimii, nu permite depunerea grasimii, da energie si regleaza tranzitul intestinal .
            Iar ultimul nostru ingredient si cel care face diferenta intre Bors Cimbrisor si alte borsuri de pe piata este Cimbrisorul. Aceasta planta foarte aromatizata este "antibioticul naturii", fiind considerat medicamentul saracului. Este un antiseptice pulmonar şi intestinal, un diuretic, usor depurativ, un sedativ al sistemului nervos, un stimulent general, tonic local, reconfortant.
             Acum va lasam pe voi sa stabiliti cat de benefic este Borsul Cimbrisor pentru sanatatea dumneavoastra.
             Sa aveti o zi buna!

duminică, 6 iulie 2014

Ziua internationala a Sarutului

Astazi, 6 iulie 2014, este Ziua Internationala a Sarutului! Bors Cimbrisor iti ureaza o zi frumoasa si plina de bucurii!

vineri, 4 iulie 2014

Ziua Independentei


Astazi este ziua Americii, Ziua Independentei
Haideti sa sarbatorim si noi, dar cu o Ciorba Traditionala Romaneasca!

Retete cu Bors Cimbrisor - Bors rece rusesc


        Ingrediente: o cutie de sfecla cuburi, 4 cani de supa de vita, o ceapa taiata, jumatate de lingurita de sare, jumatate de lingurita de piper, 2 linguri de otet din vin rosu, 1 castravete decojit si fara seminte, taiat cubulete, jumatate de cana de smantana, jumatate de litru de Bors Cimbrisor.

        Mod de preparare: Se pune sfecla intr-o oala la fiert cu apa rece. Se fierbe aproximativ 20 minute pana cand sfecla este moale. Cand este gata se scurge sfecla, dar se pastreaza doua cani de zeama. Faceti un piure din sfecla ramasa, mai puteti adauga din zeama ramasa. La aceasta compozitie adaugati supa de vita, sarea, piperul si ceapa. Puneti-o pe foc si lasati-o sa fiarba cam 20 minute pana cand da in clocot si adaugati si borsul. Cand este gata se da deoparte la rece sau la frigider. Se serveste in boluri mici cu bucatile de castravete deasupra, o lingura de smantana si patrunjel tocat.

      хороший аппетит!

Retete cu Bors Cimbrisor - Bors Lituanian (Barščiai)



           Ingrediente: 1 kg de sfecla fierta si rasa sau cubulete (fie pre-ambalat, fie preparat inainte), 500 g de carne de vită taiata cubulete, oase de vita, 200 g morcov ras, o telina mare, rasa, 250 g de ciuperci feliate, 3 cepe mari, unt, 4 catei de usturoi zdrobiti, 1 l de Bors Cimbrisor, sare, piper, frunze de dafin (3-4 buc), chimen, zahar, otet si 400 ml de smantana.
     
          Mod de preparare: Intr-o oala mare se adauga untul la topit pe focul mic, adaugandu-se pe rand morcovul, telina, ceapa taiata si usturoiul. Cand acestea incep sa se prajeasca se adauga sfecla bucatele, stoarsa inainte (oricum vor lasa zeama, deci nu vreti sa fie prea multa). Dupa ce se mai evapora din zeama de la sfecla se adauga carnea de vita cubulete sa se rumeneasca un pic. Se stinge totul cu apa din belsug, dar nu uitati sa lasati loc si pentru bors. Adaugati in oala oasele de vita si mai lasati pe foc cam 45 minute. Fierbeti in prealabil borsul si adaugati-l in oala. Mai lasati sa fiarba, iar cand credeti ca este aproape gata adaugati sarea, piperul, foile de dafin, chimenul, zaharul si putin otet. In momentul servirii puneti deaspru cate o lingura de smantana.
   
         Geras apetitas!

Participa la Concurs


Participa si tu la concursul de pe Facebook si castiga un bax de Bors Cimbrisor!
Regulamentul de participare il gasesti aici!

marți, 1 iulie 2014

Retete cu Bors Cimbrisor - Bors Rusesc (Боре)


        Ingrediente:  4 cartofi roșii taiati bucatele, 4 bucati sfecla cubulete, 1 litru de apa, 2 cesti de ceapa tocata, 2 cani de telina taiata bucatele mici, 2 cesti de morcovi cubulete, 3/4 ceasca pasta de tomate, 1 varza medie tocata, 2 cani de rosii cubulete, 1 litru de Bors Cimbrisor, 2 linguri de otet din cidru de mere, 2 lingurite de zahar brun, 50ml smantana, o legatura de marar, sare si piper.

       Mod de preparare: Luam bucatile de cartofi si telina taiate si le fierbem 45-60 minute, pana cand acestea se inmoaie. Cand acestea s-au fiert se dau deoparte si se pregateste o tigaie in care se va pune untul si ceapa sa se caleasca. Cand ceapa devine aurie se adauga pe rand, telina si morcovul. Se amesteca continuu ca sa nu se arda pana cand morcovul si telina sunt fregede.Se adauga si pasta de tomate si se lasa sa se caramelizeze. Se scurge sfecla, iar sucul se adauga peste sosul de rosii si se mai lasa pe foc cam 10 minute. Se adauga varza si rosiile cubulete, otetul de mere si zaharul brun si se lasa 3 minute la foc mic. Toata aceasta compozitie se pune in oala cu supa de cartofi si telina si se lasa la fiert. Se toarna si Borsul Cimbrisor fiert in prealabil. Garnitura de smantana si mararul tocate se adauga in momentul servirii.
         
       хороший аппетит!

Retete cu Bors Cimbrisor - Bors Polonez (Barszcz)



            Ingrediente: 4 cesti supa de carne de vită, 1 ceasca varza tocata, 1 ceasca de cartofi noi, 2 cutii mici sfecla roșie, 1 cutie de fasole maro, 1/2l de Bors Cimbrisor 1 lingura suc de lamaie, 1/2 linguriță de sare, 1 lingurita de zahar, 3 linguri de smantana, 2 linguri marar proaspat, tocat.
       
            Preparare: Se pune supa de carne de vita intr-o oala mare si se da in clocot.. Se adauga sucul de sfeclă, scurs de la cele două cutii, la un total de aproximativ 6 cesti totale de lichid. Dupa ce da in fiert se adauga si restul de sfecla bucati. Fasolea din conserva se clateste bine si se adauga si ea in oala. Aceasta se lasa pana cand devine moale.Adaugam Borsul Cimbrisor, fiert in prealabil si lasam la foc mic. Adaugam si sucul de lamaie si condimente dupa gust. Sucul de lamaie va spori aromele de sfeclă de zahăr. De asemenea, ar trebui să gustati cu siguranta si daca credeti ca este necesar sa presarati si putin piper. Se serveste calda, cu o lingura de smântână deasupra și mărar tocat.

            Smacznego!

marți, 24 iunie 2014

Bors Ardelenesc de Porc


         Ingrediente: 1 kg carne de porc cu os, 2 morcovi, 1 ceapa mare, 1 telina, 1 ardei gras, 30 ml ulei, 130 gr orez, 250 ml smantana, 20 gr faina, sare, patrunjel verde, 1L Bors Cimbrisor.
       
         Preparare: Carnea se taie cubulete si se pune la fiert, la foc mediu, timp de 40 min in 3 l apa rece. In primele 10-15 minute de fierbere supa se spumeaza bine. Legumele se toaca marunt, de preferinta cubulete. Separat, intr-o cratita, se pun legumele si se calesc in ulei. Se adauga apoi in supa si se lasa la fiert la foc mic max 20min. De preferat se fierbe si orezul separat, apoi adaugandu-se in supa care fierbe. Smantana se amesteca cu faina , se omogenizeaza bine si se adauga in oala cu supa fierbinte. Se mai lasa la fiert cca 5 minute. Se adauga apoi  patrunjelul tocat marunt si borsul Cimbrisor fiert in prealabil.
     
        Pofta Buna!

Traditia Sanzienelor



      In calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscuta si sub denumirea de "Sanziene" sau "Cap de vara", pentru ca acum soarele ajunge la apogeu. Potrivit traditiei, Sanzienele plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, canta si danseaza, impart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile casatorite, inmultesc animalele si pasarile, umplu de leac si miros florile, tamaduiesc bolnavii si apara semanaturile de grindina. Aceasta sarbatoare este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii, si pastreaza in ea un amestec fascinant de crestinism, pagânism si vrajitorie. Fetele isi pun flori de Sânziene neimpletite sub perna pentru a-si visa ursitul in acea noapte. Daca cununa va fi purtata in par sau in sân (de fecioare sau tinere neveste), acestea vor deveni atragatoare si dragostoase. Inainte de rasaritul soarelui, fetele si flacaii se apropie de ocolul vitelor. Cununile sunt aruncate in coarnele vitelor. Daca gingasa coronita se opreste in cornul unei vite tinere, fata se va marita dupa un tanar, iar daca se opreste in cornul vitei batrane, ursitul va fi om in varsta.
       Aceste traditii de Sanziene s-au pierdut de-a lungul timpului, cel putin pentru cei care locuiesc in zonele urbane, tu nu pierde traditia si fa un Bors de Legume de vara cu Bors Cimbrisor.

joi, 8 mai 2014

Ciorbita de Gasca cu legume


      Ingrediente: 4 buc carne de gasca, 2 cepe rosii, un ardei gras, un ardei capia, un morcov, 2 rosii, 150 grame fasole verde pastai, patrunjel, marar, leustean, o lingura pasta de tomate, sare, 500 ml bors Cimbrisor, 150 gr taitei de casa.
      
       Mod de Preparare: Se pune carnea la fiert in apa rece . Cand a dat in fiert se inlatura spuma si se adauga ceapa taiata marunt,morcovul,ardeiul gras si capia cubulete si se fierbe pana ce carnea incepe sa fie bine patrunsa.Se aduga rosiile taiate cubulete si pastaile bucati mici ,se potriveste gustul cu sare se adauga si pasta de tomate si se fierbe incontinuare .
Aproape de final adaugam taiteii dupa care borsul pe care in prealabil l-am incalzit bine. La final se adauga si verdeata tocata marunt dupa care stingem flacara.
Daca doriti puteti drege ciorba cu un ou batut cu smantana.

       Pofta buna!