vineri, 29 august 2014

Taierea capului sfantului prooroc Ioan Botezatorul

         Ioan Botezatorul este una din figurile centrale ale crestinismului si islamului, predicator si botezator pe malurile raului Iordan, inainte-mergatorul, vestitorul si botezatorul lui Iisus, este numit de Iisus „cel mai mare dintre cei nascuți dintre femei”, iar Biserica Crestina îl cinsteste ca pe cel mai mare dintre sfinti (avand pe an 3 sarbatori dedicate lui).
        Legenda: Cand Irod isi praznuia ziua dand un ospat boierilor sai, mai-marilor oastei si fruntasilor Galileii, fata Irodiadei a intrat la ospat, a jucat, si a placut lui Irod si oaspetilor lui. Impăratul a zis fetei: „Cere-mi orice vrei, si-ti voi da.” Apoi a adaugat cu juramant: „Ori ce-mi vei cere, iti voi da, fie si jumatate din imparatia mea.” Fata a iesit afara si a întrebat-o pe maica-sa ce să ceara iar Irodiada i-a spus sa ceara capul lui Ioan Botezatorul. Imparatul s-a intristat; dar din pricina juramintelor sale, si de ochii celor ce sedeau la masa impreuna cu el, a poruncit sa i-l dea. Ucenicii au ridicat trupul lui Ioan si l-au pus in mormant.
          Scena decapitarii lui Ioan Botezatorul este descrisa în "Noul Testament" (Marcu, cap.6, 17-29), constituind tema a numeroase tablouri.


          Faima lui Ioan Botezatorul era asa de mare, relateaza evanghelistii Matei si Marcu, incat Irod ajunge sa creada ca Iisus este, de fapt, Ioan Botezatorul inviat din morti care face minuni. Credinta era raspandita si printre evrei, dupa cum se vede atunci cand Iisus ii intreaba pe ucenici cine zic multimile ca este el.
          Trupul lui Ioan Botezatorul ar fi fost dus de sustinatorii sai in localitatea Sebastia (azi in Cisiordnia), unde ar fi fost ingropat. Imparatul roman anticrestin Iulian Apostatul (360-363) ar fi ars ramasitele lui Ioan Botezatorul, imprastiindu-i cenusa. Capul ar fi fost salvat si dus la Alexandria (Egipt), apoi la Constantinopol (Turcia), de unde a fost dus în provincia Poitou (Franta) de către regele francon Pippin al III-lea (715-768). Din trup ar mai fi ramas nearse numai un brat si un deget.
         Biserica crestina il cinsteste pe Ioan Botezatorul ca pe cel mai mare dintre sfinti, dupa fecioara Maria, iar iconografia ortodoxa il reprezinta in icoana numita Deisis, rugandu-se impreuna cu ea, ca mijlocitori pentru pacatele oamenilor. In calendarul ortodox are mai multe zile de pomenire: 24 iunie: nasterea sa, (sarbatoarea numita Dragaica sau Sanzienele), 7 ianuarie, ziua Sfantului Ioan ca botezator al Domnului și 29 august- taierea capului Sf. Ioan- zi de post si rugăciune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu